I fyr og flamme på Youngstorget

Brannmannskaper fra hele landet skinte om kapp med sola da de 1. september samlet seg i hjertet av Oslo for å motta sin splitter nye brannbil.

Til sammen fikk 36 brannkorps fra Kristiansand i sør til Porsanger i nord overlevert enten en ny mannskapsbil, en fremskutt enhet eller en dykkerbil av Gjensidigestiftelsen. Kjøretøyene som ble overlevert som en del av «Det store brannløftet» hadde en samlet verdi på 110 millioner kroner. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen var full av lovord om initiativet.

– Disse bilene kommer til å redde liv. Jeg er imponert over at det i dag overleveres 36 splitter nye og topp moderne kjøretøy, og dette representerer et enormt løft for brannsikkerheten over hele landets, sa statsråden i sin tale.

Rundt 150 brannfolk var samlet på Youngstorget på det som ble en festdag for norsk brannvesen som også inneholdt faglig påfyll i LO-huset og demonstrasjoner av nytt utstyr på torget. De nye brannbilene skinte om kapp med septembersola, og torget vrimlet av folk som ville ta en titt.

– Brannmannskapenes viktigste verktøy

Nytt, moderne utstyr er etterlengtet for mange brannkorps. De nye bilene er for første gang bygget etter en felles standard, og en ekspertgruppe med landets mest erfarne brannfolk har sikret at de har det viktigste, nyeste og mest moderne utstyret.

– Mange brannkorps sliter med gamle og til dels utdaterte kjøretøy. Samtidig er brannbilen mannskapenes viktigste verktøy når de skal redde liv og verdier. Derfor er vi glade for å kunne dele ut disse topp moderne bilene, som vil bidra til økt brannberedskap lokalt, sier administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen, Unn Dehlen.

Den høytidelige overrekkelsen ble avsluttet ved at brannbilene med blålys kjørte i kortesje fra Youngstorget og opp Karl Johansgate, før de satte kursen for sin lokale brannstasjon.

Overleveringen av de nye bilene var samtidig bare starten på et langsiktig arbeid for å styrke brannberedskapen over hele landet. Snart iverksettes et forebyggende prosjekt spesielt rettet mot eldre og barn.

– 1. september bidro vi med et solid materielt løft. Nå skal vi investere 80 millioner kroner i et forebyggingsprosjekt og en tilsvarende sum til forskning og utvikling. Vi gleder oss til å fortsette arbeidet med å styrke beredskapen og kunnskapsnivået i etaten, sier Dehlen.